Παναγιώτης Τροχόπουλος #ad_hoc με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio Maga

Την Παρασκευή 6.5.16, ο Αριστοτέλης Tσαγκαρογιάννης φιλοξένησε #ad_hoc στο Radio Maga τον βιρτουόζο πιανίστα Παναγιώτη Τροχόπουλο, σε μια εκ βαθέων συζήτηση.

Ο Βεροιώτης πιανίστας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1982 σε οικογένεια επιστημόνων και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τον πατέρα του, τον φαρμακοποιό και πιανίστα Γεώργιο Τροχόπουλο, ο οποίος υπήρξε και ο βασικός του καθοδηγητής, κατά τα εφηβικά του χρόνια. Από το Σεπτέμβριο του 2000 υπήρξε μαθητής, στο Κρατικό Ωδείο της Μόσχας Tchaikovsky, του διάσημου Ρώσου πιανίστα Nikolai Petrov, ο οποίος διέκρινε στον τότε 16-χρονο Παναγιώτη μια “πιανιστική ιδιοφυία”. Αποφοίτησε το 2006.

Με ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει 15 προγράμματα ρεσιτάλ και 30 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα (μεταξύ άλλων το κοντσέρτο του Busoni και όλα τα κοντσέρτα του Rachmaninov), και έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες όπως: Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία και ΗΠΑ.

Μερικοί από τους μαέστρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί, είναι οι Murad Annamamedov, Tomasz Bugaj, Ovidiu Balan, Grigor Palikarov και Octav Calleya.

Κάποιες από τις περασμένες του συμπράξεις με ορχήστρα περιλαμβάνουν το 2ο κοντσέρτο του Brahms, με την Φιλαρμονική της πόλης Pazardjik (Βουλγαρία), καθώς και το 3o κοντσέρτο του Prokofiev, με τη συμφωνική ορχήστρα του Kissinau (Μολδαβία), το 1ο κοντσέρτο του Liszt με τη δημοτική ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το 3o κοντσέρτο του Rachmaninov, με τη συμφωνική ορχήστρα της ρωσικής πόλης Yaroslavl.

Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε ως σολίστ με ορχήστρα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, μια συναυλία η οποία σήμανε την επίσημη είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλά διεθνή ϕεστιβάλ όπως, το ϕεστιβάλ Αθηνών, το ϕεστιβάλ “Μουσικό Κρεμλίνο” της Μόσχας, το ϕεστιβάλ Ναυπλίου και το English Music Festival, όπου παρουσίασε ένα ρεσιτάλ με έργα του Josef Holbrooke για πρώτη ϕορά στην πιανιστική ιστορία.

Το 2002 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το 1ο φεστιβάλ Arensky της Μόσχας στο εξωτερικό με συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ το 2004, 2005 και 2006 ήταν ένας από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες του διεθνούς φεστιβάλ της Μάλτας.

Τον Δεκέμβριο του 2011 επιλέχτηκε να πάρει μέρος σε μια συναυλία προς τιμήν του μεγάλου βιρτουόζου Marc-Andre Hamelin -παρουσία του ιδίου στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας- ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της “Ρωσικής πιανιστικής σχολής”.

Τον Δεκεμβριο του 2013 πραγματοποίησε την ρωσική πρεμιέρα του Κοντσέρτου για σόλο πιάνο του Alkan.

Τον προηγούμενο μήνα ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή ένα απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε τη Σονάτα αρ.10, έργο 70 του Σκριάμπιν, τα Δέκα Πρελούδια έργο 23 του Ραχμάνινοφ, το Αηδόνι του Αλάμπιεφ σε μεταγραφή του Λιστ, τα Γκρίζα σύννεφα του Λιστ και την εκδοχή του Μπουζόνι πάνω στο έργο του Λιστ Φαντασία σε δύο θέματα από τους Γάμους του Φίγκαρο του B.A. Μότσαρτ.

Η δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει ήδη 6 CD, το πρώτο από τα οποία περιλαμβάνει την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Pavel Pabst, που κυκλοφορεί στην Cameo Classics, και έγινε ηχογράφηση του μήνα στο Music Web International. Το ίδιο περιοδικό χάρισε μια εξαιρετική κριτική στον δίσκο με Ρώσικα έργα για πιάνο που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον «Petroushka» του Stravinsky και όλα τα πρελούδια του Rachmaninov (έργο 23), ενώ ο δίσκος του με έργα Holbrooke (αρ.1) έλαβε εξαιρετικές κριτικές ακόμη και από το περιοδικό Gramophone.

#Radio_Maga

Οι μουσικές που ακούστηκαν:
—————————————————————————
Panagiotis Trochopoulos – Prokofiev: Etude op.2 no.3 0:17
Panagiotis Trochopoulos – Rachmaninov: Paganini Rhapsody 28:26
Nikolai Petrov – Schumann: Romance op. 28 n°2 en fa dièse mineur 37:59
Nikolai Petrov – Beethoven: Etudes in Variation Form on a Theme by Beethoven, WoO 42:04
Panagiotis Trochopoulos – Liszt: Chasse – Neige 57:58
USSR State Symphony Orchestra – Rimsky-Korsakov: Scheherazade conducted by YEVGENY SVETLANOV 1:06:51
Evgeny Kissin – Liszt: Liebestraum No. 3 in A-flat Major 1:27:55
Gina Bachauer – Brahms: Piano Concerto No. 2 in B flat Major, o. 83 1. Movement “Allegro non troppo” 1:52:18
Panagiotis Trochopoulos – Rachmaninov: Third Piano Concerto 2:14:16

Ad Hoc - Παναγιώτης Τροχόπουλος.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *