Εξερευνώντας τις δυνατότητες του νου #ad_hoc με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio Maga

Την Παρασκευή 1.4.16, ο Αριστοτέλης Τσαγκαρογιάννης φιλοξένησε ad hoc στο Radio Maga τον Δημήτρη Παππά, σε μια ευρύτατη συζήτηση που ξετυλίχθηκε γύρω από τη γνωσιακή επιστήμη, τα “παιχνίδια” που παίζουν οι αισθήσεις μας και τη συμμετοχή της MindFest στο Athens Science Festival, που θα διεξαχθεί 5-10 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
[mixcloud https://www.mixcloud.com/aristotelistsagkarogiannis/cognitive-science-ad_hoc-on-radio-maga/ width=100% height=120 hide_cover=1 autoplay=1]

Ο Δημήτρης Παππάς σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό στην «Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης» στο τμήμα Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του ΕΚΠΑ. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα εκπονώντας διατριβή με θέμα: «Συνείδηση, αναγόμενη ή αναδυόμενη ιδιότητα;». Παράλληλα εργάζεται από το 2003 ως καθηγητής Φυσικής στον ιδιωτικό τομέα. Είναι συντονιστής εθελοντών της MindFest.

Η γνωσιακή επιστήμη (cognitive science) είναι διεπιστημονικός τομέας σπουδών που ασχολείται με τη μελέτη του νου και των γνωσιακών φαινομένων. Συνδυάζει προσεγγίσεις από τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τη γλωσσολογία με τις νευροεπιστήμες και την πληροφορική για την πληρέστερη κατανόηση της ανθρώπινης σκέψης και νόησης. Η έμφαση δίνεται στη διερεύνηση και την προσομοίωση των μηχανισμών που υποστηρίζουν τις ανθρώπινες γνωσιακές διαδικασίες, όπως είναι η αντίληψη, η προσοχή, η επίλυση προβλημάτων, καθώς και οι διάφορες μορφές μάθησης και μνήμης.

Αποτελεί εμπειρικό τομέα σπουδών, που βασίζεται κυρίως στα ευρήματα ειδικά σχεδιασμένων πειραμάτων για τη συγκριτική αξιολόγηση των θεωρητικών υποθέσεων.  Κυρίαρχο ρόλο στη μελέτη και κατανόηση των νοητικών μηχανισμών παίζει η προσομοίωσή τους με απλοποιημένα υπολογιστικά μοντέλα, σύμφωνα με τις προσεγγίσεις του γενικευμένου επεξεργαστή συμβόλων, των τεχνητών νευρωνικών δικτύων, αυτόνομων ρομποτικών διαδραστικών πρακτόρων, ενσώματων και εκτεταμένων δυναμικών συστημάτων κ.ά.

Καλύπτει ένα τεράστιο εύρος μεθοδολογικών προσεγγίσεων από τους επιμέρους κλάδους της. Στη σύγχρονη έρευνα, ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση των νοητικών διεργασιών ως εγκεφαλικών λειτουργιών έχουν οι μέθοδοι νευροαπεικόνισης καθώς και καταγραφής άλλων σημάτων από τη φυσιολογία που δίνουν πληροφορίες για τη νόηση, όπως ο έλεγχος του βλέμματος. Οι νευροαπεικονιστικές μέθοδοι, με προεξάρχουσα τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μας πληροφορούν για το συντονισμό των νευρωνικών δικτύων και τις μεταβολές δραστηριότητας περιοχών του εγκεφάλου που θεωρούμε ότι επιτελούν τις νοητικές διεργασίες.

Η γνωσιακή επιστήμη είναι ανοιχτή σε διάφορα επιστημολογικά και φιλοσοφικά ρεύματα ως προς τη φύση της νόησης, της σχέσης μεταξύ εγκεφάλου και νου, τη διαθεωρητική αναγωγή μεταξύ επιστημονικών κλάδων, και τη σχέση μεταξύ παρατηρήσιμων δεδομένων και θεωρητικών κατασκευών.

Η MindFest έχει ως αποστολή τη διάδοση της σύγχρονης γνώσης για τη νόηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την επιστημονική μελέτη του νου και της γνώσης.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ελέγχετε πλήρως το νου σας ή αν καμιά φορά οι αισθήσεις σας σας “παίζουν παιχνίδια”;

Ε λοιπόν, σας πληροφορούμε ότι σας παίζουν!

Και δε μένουν μόνο εκεί! Διάλεξαν τα καλύτερα από αυτά τα παιχνίδια και τα μοιράζονται μαζί μας!

Η διαδραστική έκθεση της MindFest, μέσω των 25 παιχνιδιών, θα μας ταξιδέψει στο συναρπαστικό κόσμο του νου, θα μας αποκαλύψει τα μυστήριά του, θα μας ψυχαγωγήσει με τρόπους που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί, θα μας διασκεδάσει με τα απίθανα παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της σύγχρονης γνωσιακής επιστήμης, σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη φαντασία και το τρελό κέφι τους, για να μας προσφέρουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που δε μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχουμε ζήσει ως τώρα!

Μετά από αυτή την εμπειρία, τίποτα πια δε θα μας φαίνεται συνηθισμένο! Ακόμα και οι καθημερινές, βαρετές συνήθειες, θα μοιάζουν με μαγική περιπέτεια!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uVx_tiGmZ0k]

#Radio_Maga

Οι μουσικές που ακούστηκαν:
——————————————
Jean-Michel Jarre – Oxygene, Pt. 4 0:13
Roy Ayers – The Fuzz 10:10
The Dave Pike Set – Mathar 14:21
Pierre Henry – Psyche Rock 18:00
Dorothy Ashby – The Moving Finger 20:55
Vangelis – La Danse du Feu [fragment] 24:20
Wolfgang Dauner Quintet – Unwiii 29:20
Volker Kriegel – Zoom 32:20
Don Sebesky – Guru-Vin 39:19
Jimmy Smith – Burning Spear 43:55
Gabor Szabo – Summertime 47:51
The Kühn Brothers & The Mad Rockers – Misty Purple 50:21
Victor Jara – Manifiesto 52:26
Okko – Ganges Delta 59:57
Jonny Teupen – Love Me 1:03:13
Free Orbit – Big Family 1:09:33
The Mick Nock Underground – The Squire 1:13:44
Julie Driscoll, Brian Auger & The Trinity – Season of the Witch 1:19:13
Loreena McKennitt – The Mystic’s Dream 1:24:30
Gabor Szabo – Mizrab 1:36:08
Beethoven – 7th Symphony, 2nd movement 1:43:30
Keith Jarrett – Mortgage On My Soul (Wah-Wah) 1:50:49
Herbie Hancock – Wiggle-Waggle 1:56:23
Shepard Tone 1:58:14
Cold Blood – Baby I Love You 2:03:51
Eddie Harris – Lovely Is Today 2:10:00
Nino Tempo & April Stevens – Land Of 1.000 Dances 2:14:25
Pink Floyd – High Hopes 2:15:33

Ad Hoc - Mind Fest.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *