Θεραπεύοντας την κανονικότητα #ad_hoc με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio Maga

Την Παρασκευή 11.3.16, ο Αριστοτέλης Τσαγκαρογιάννης φιλοξένησε ad hoc στο Radio Maga την Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη και τον Βασίλη Μπαράκο, σε μια συζήτηση για το πως μπορούμε να στηρίξουμε εκπαιδευτικά και θεραπευτικά τη “διαφορετικότητα” των ατόμων με αυτισμό, σύνδρομο Άσπεργκερ και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.

[mixcloud https://www.mixcloud.com/aristotelistsagkarogiannis/ad_hoc-healing-regularity/ width=100% height=120 hide_cover=1 autoplay=1]

Τι είναι το σύνδρομο του “Μικρού Σοφού”; Ποιες οι δυσκολίες και τα σημεία υπεροχής, σε σχέση με το νευροτυπικό άτομο; Ποια η σημασία της αποδοχής της “ιδιαιτερότητας” από την οικογένεια και η “κατάργηση του πένθους”, ως απαραίτητη προϋπόθεση υποστηρικτικού περιβάλλοντος και συνεργασίας με τον ειδικό. Γιατί ο όρος “άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες ικανότητες” όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται ρατσιστικός αλλά δόκιμος και ρεαλιστικός, καθώς προάγει την έμφαση στις δυνατότητες του ατόμου. Πως μπορούμε να στηρίξουμε εκπαιδευτικά και θεραπευτικά τη διαφορετικότητα; Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ιαματική λειτουργία των Τεχνών στην ειδική αγωγή; Γιατί η Μουσικοθεραπεία φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα στον αυτισμό; Τι σημαίνει Συναισθηματική Αγωγή και πως εφαρμόζεται στο πλαίσιο θεραπευτικών ομάδων προσωπικής ανάπτυξης; Διδάσκεται το Συναίσθημα; Ποιοι είναι οι στόχοι και τα οφέλη της ψυχοεκπαίδευσης; Σε τι έγκειται η καινοτομία της; Πως πραγματοποιείται η επαγγελματική συμβουλευτική ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσα στην πραγματική ζωή και την κοινωνία; Τι είναι το Ψυχόδραμα και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μεθοδολογικό εργαλείο και μέθοδο διερεύνησης στην ειδική αγωγή. Αναφορά σε συγκεκριμένο παράδειγμα του συντελεσμένου ψυχοδράματος “Ο μίτος της Αριάδνης”, βασισμένο στο μύθο του Θησέα και στον Λαβύρινθο.

Ατομικό και Συλλογικό στοίχημα, λοιπόν, ο απεγκλωβισμός του ατόμου από τους “λαβυρίνθους”, προσωπικούς, κοινωνικούς, υπαρξιακούς… Πως θα υπερβούμε τα εμπόδια του συστήματος και των υποσυστημάτων; Γιατί βάζουμε όρια εξέλιξης σε άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία; Πως φαντάζει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται σε μια Συναισθηματική Αγωγή. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν αντιστρέφαμε την πραγματικότητα της τυπικής εκπαίδευσης με αυτήν της “εναλλακτικής – εξωσυστημικής” εκπαίδευσης;

Η Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη είναι ειδική παιδαγωγός, συμβουλευτική ψυχολόγος, παιδαγωγός θεάτρου-ηθοποιός και μουσικός. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ακολούθησε θεατρικές σπουδές (Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Υπουργείου Πολιτισμού) και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και τη Συμβουλευτική ατόμων με αναπηρία, του τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσης, εξειδικεύτηκε στην Συμπεριφοριστική Προσέγγιση, σε ατομικά προγράμματα παρέμβασης για τον αυτισμό και τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει λάβει μέρος, ως εισηγήτρια, σε συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια επιστημονικού ενδιαφέροντος, σχετικών με το σύνδρομο Asperger, καθώς και την παρουσίαση της εκπόνησης πρωτότυπου θεραπευτικού προγράμματος παρέμβασης στην ειδική Αγωγή. Έχει εργαστεί ως μουσικός, με συμμετοχές σε φεστιβάλ και πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βασίλης Μπαράκος είναι μουσικοπαιδαγωγός, καθηγητής Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, με μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. ΣυνΙδρυτής με την Ειρήνη του μουσικού σχήματος Αμάν ναι!, έχει πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει μελετήσει, ερευνήσει και παρουσιάσει αφιερώματα στο αστικό λαϊκό ελληνικό τραγούδι, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

Και οι δυο, από το 2014, συνεργάζονται με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Asperger και έχουν από κοινού καταρτίσει και εφαρμόσει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης, με σκοπό την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρία. Από το 2013, συντονίζουν θεραπευτικές ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, Ομάδες Επαγγελματικής Συμβουλευτικής καθώς και Καλλιτεχνικές Θεραπευτικές Ομάδες Μουσικοθεραπείας και Δραματοθεραπείας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xbNyd_pSztA]

[facebook url=”https://www.facebook.com/adhoc0/videos/1574097239547900/” /]

‪#‎ad_hoc‬ unplugged #1 στο Radio maga.gr, με την Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη και τον Βασίλη Μπαράκο.

#Radio_Maga

Οι μουσικές που ακούστηκαν:
——————————————
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Απόσπασμα ψυχοδράματος 00:13
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Ο Λαβύρινθος 24:30
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Ο Κήπος 52:32
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Ιζαμπώ 1:15:55
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Η Αράχνη 1:37:19
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Ο Μικρός μου Αδερφός 1:57:43
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Ηλιογέννητη 2:00:42
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Κάπου Νυχτώνει 2:06:27
Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη & Βασίλης Μπαράκος – Κεφαλόδεσι 2:10:46
Αμάν ναι! – Μισιρλού 2:18:05

Ad Hoc - Autism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *