Ο Σίμος Παπαδόπουλος #ad_hoc με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο Radio Maga

[mixcloud https://www.mixcloud.com/aristotelistsagkarogiannis/ad_hoc-simos-papadopoulos/ width=100% height=120 hide_cover=1 autoplay=1]
Την Παρασκευή 26.2.16, ο Αριστοτέλης Τσαγκαρογιάννης φιλοξένησε ad hoc στο Radio Maga τον Σίμο Παπαδόπουλο και τις μουσικές επιλογές του, σε μια συζήτηση με κεντρικό θέμα την «Παιδαγωγική του Θεάτρου».

Η θεατρική διδασκαλία του Σίμου Παπαδόπουλου χαρακτηρίζεται για την επιστημονική και καλλιτεχνική της υπόσταση. Η ανάληψή της από τον εκπαιδευτικό προϋποθέτει τη γνώση του θεάτρου σαν θεωρία και πράξη και την ικανότητα να εμψυχώνει τη μαθητική / θεατρική ομάδα με όρους καλλιτεχνικούς και ψυχοπαιδαγωγικούς. Επομένως, κατά κύριο λόγο, η θεατρική αγωγή πρέπει να γίνεται από εκπαιδευτικούς – εμψυχωτές θεάτρου, που να μπορούν να διδάσκουν εμψυχώνοντας το δραματικό περιβάλλον και μπαίνοντας κι οι ίδιοι σε θεατρικό ρόλο. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση φοιτητών και εκπαιδευτικών απαιτεί τη βιωματική εμπλοκή τους στο έργο της θεατρικής εμψύχωσης.

Η υπό διαμόρφωση θεατρική-ανθρωπολογική μέθοδός του αποσκοπεί στη διερεύνηση των εκφραστικών μέσων και στην ανάπτυξη εκφραστικών δεξιοτήτων για την άσκηση του εμψυχωτή θεάτρου και του ηθοποιού, με θεμελιώδεις πηγές έκφρασης το σώμα σε όλες του τις καταστασιακές και κινησιολογικές μορφές, τη σιωπή και την ακινησία, τη φωνή και το λόγο. Η έμφαση δίνεται στη δυναμική της ομάδας για κατανόηση της ετερότητας, όπου ο σωματικός και φωνητικός αυτοσχεδιασμός μέσα από το παιχνίδι, τον αυθορμητισμό, τη σωματική έκφραση και την απορηματική κατάσταση, αποτελεί βασική τεχνική για την προσέγγιση του θεατρικού ρόλου, της συμπεριφοράς και των κινήτρων του, ενώ τα κείμενα δημιουργούν το πεδίο των καταστάσεων για τη σύλληψη και ανάπτυξη του λόγου, που αναδεικνύεται σε τελεστική και αξιοσημείωτη πράξη.

Ο Σίμος Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η διδακτική αξιοποίηση της Δραματοποίησης στο μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο».

Είναι επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτής θεάτρου. Με την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ, διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως και σε μετεκπαιδευτικά πανεπιστημιακά προγράμματα (ΔΠΘ, ΕΚΠΑ, Μαράσλειο Διδασκαλείο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ.ά.), με αντικείμενα: “Θεατρολογία”, “Ιστορία του Θεάτρου”, “Θεατρική Παιδεία”, “Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου”, “Θεατρικό Παιχνίδι και Διερευνητική Δραματοποίηση”, “Θέατρο για Παιδιά και Νέους”, “Θεατρική Παιδεία και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών”, “Θεατρική Εμψύχωση”.

Η εργασία του επικεντρώνεται στη θεατρική και θεατροπαιδαγωγική έρευνα και συγγραφή, με δημοσιεύματα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, με εισηγήσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και επιτροπές κρίσης άρθρων και διατριβών, σε επιτροπές επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, σε γνωμοδοτικές επιτροπές, καθώς και σε επιστημονικές εταιρείες. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται οι μελέτες: α. «Με τη Γλώσσα του Θεάτρου» (2007, Κέδρος) και β. «Παιδαγωγική του Θεάτρου» (2010). Οι εργασίες του εστιάζονται στην παιδαγωγική και διδακτική του θεάτρου, στην ανάλυση του δραματικού κειμένου, στο θέατρο για παιδιά και νέους, στο έργο των Μπρεχτ και Τσέχωφ κ.ά.

Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1985 στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπηρέτησε για 20 και πλέον έτη, ενώ ήδη από το 1994, ως ηθοποιός και εμψυχωτής θεάτρου, συνεργάστηκε με το Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, την Ομάδα Τέχνης Πάροδος, το Θέατρο της Ημέρας και το Θέατρο Άκης Δαβής – Αλκμήνη. Το 2009 ιδρύει το Εργαστήριο Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ και διευθύνει προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ηθοποιών και εκπαιδευτικών, συνεργαζόμενος με το Θέατρο Αλκμήνη, το Χώρο Τέχνης “14η Μέρα” και με άλλους καλλιτεχνικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και διοικητικούς φορείς σε πολλές πόλεις (περιφερειακές διευθύνσεις, δήμους, σχολικούς συμβούλους, επαγγελματικές ενώσεις δασκάλων, θεατρολόγων, κ.ά.), ενώ παράλληλα σκηνοθετεί σε θέατρα της Αθήνας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την θεατρική περίοδο (2012-2013), στο Θέατρο Αλκμήνη (Γκάζι), σκηνοθέτησε την παράσταση «Αυτός που λέει ΝΑΙ. Αυτός που λέει ΟΧΙ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Περισσότερα θα βρείτε στην προσωπική του σελίδα και στην σελίδα του ΔΠΘ.

#Radio_Maga
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rky0HHe61DE]

Οι μουσικές που ακούστηκαν:
——————————————
Alan Silvestri – Piano Theme (Forrest Gump) 00:14
Μάνος Χατζιδάκις – Το βαλς των χαμένων ονείρων 04:37
Max Richter – The Blue Notebooks (fragments) 09:33
Luis Bacalov – Il Postino (Guitar and Bandoneon Version) 20:10
Σοφία Βέμπο – Πόσο Λυπάμαι 22:41
Eleni Karaindrou – Ulysses Theme Lento Largo 26:23
Yann Tiersen – J’y suis jamais allé (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) 33:12
Rene Aubry – Apres la Pluie II (Killer Kid) 36:04
Gheorghe Zamfir – Don´t cry for me Argentina 40:50
Edward Artemiev – Meditation (Stalker) 46:35
Secret Garden – Nocturne 49:03
Nicola Piovani – La Vita è Bella 52:28
Zbigniew Preisner – Song for the unification of Europe (Trois Couleurs: Bleu) 55:14
Loreena McKennitt – Tango to Evora 1:08:05
Eleni Karaindrou – Wedding Waltz 1:13:24
Ευανθία Ρεμπούτσικα – Ο Μικρός Πρίγκιπας 1:17:56
Bruno Coulais – Sous la pluie (Vois sur ton chemin instrumental) + Vois sur ton chemin (Les Choristes) 1:22:00
James Newton Howard – The Village: Main Theme 1:25:40
Nick Cave & Warren Ellis – Song For Bob (The Assassination Of Jesse James) 1:30:20
Goran Bregović & Ofra Haza – Elo Hi (Canto Nero) (La Reine Margot) 1:36:38
Hans Zimmer – Journey to the line (The Thin Red Line) 1:42:18
John Powell – Forbidden Friendship (How To Train Your Dragon) 1:50:27
Yann Tiersen – La valse d’Amélie Poulain (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) 1:54:45
Hans Zimmer – A Way Of Life (The Last Samurai 1:57:35
Νίκος Ξυλούρης – Ήτανε μια φορά 1:59:52
Howard Shore – The Breaking of the Fellowship (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) 2:05:41
Hans Zimmer – Chevaliers de Sangreal (The Da Vinci Code) 2:13:04
Hans Zimmer – Earth (Gladiator) 2:17:15
John Barry – The John Dunbar Theme (Dances With Wolves) 2:20:21
Alan Silvestri – Suite From Forrest Gump (Forrest Gump) 2:22:22
Bruno Coulais – Sous la pluie (Vois sur ton chemin instrumental) + Vois sur ton chemin (Les Choristes) 2:27:49
Hans Zimmer – One Day (Pirates of the Caribbean: At World’s End) 2:33:01
Ennio Morricone – The Trio (Il Buono, il Brutto, il Cattivo) 2:37:08
Βαγγέλης Μπουντούνης & Βασιλική Καρακώστα – Δώ στα λιανοχορταρούδια 2:40:10

Ad Hoc - Theatre in education (2).png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *