Ανάπτυξη με την Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD)
Την Παρασκευή 22.5.15, ο Αριστοτέλης Τσαγκαρογιάννης φιλοξένησε ad hoc στο στούντιο του ID Radio τους:
– Ευγενία Βαθάκου, νομικό, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Ανάλυση Συγκρούσεων από το University of Kent at Canterbury. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη σχεδιασμού και διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Από το 2007-2010 εργάστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, και από το 2011 διδάσκει ως εντεταλμένη Λέκτορας στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων μαθήματα όπως Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Πολιτική και ο ρόλος των ΜΚΟ, Σχεδιασμός Έργων, Παγκόσμιες Ανισότητες & Σχέσεις Βορρά-Νότου κ.α. Από το 2008-2011 διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος TRIALOG το οποίο αφορά στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από τον Φεβρουάριο του 2011 είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας «Πολιτική Τεχνολογία» του Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντόνισε ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε σε 8 δήμους με στόχο την ενδυνάμωση των νέων για την συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση,
– Κατερίνα Σιάμπου, οικονομολόγο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών Οργανισμών και Επιχειρήσεων», Διευθύντρια της Υπηρεσίας Προγραμματισμού του Δήμου Τρίπολης.
– Σταύρο Αργυρόπουλο, γεωπόνο-ζωοτέχνη, δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Σπάρτης και ιδρυτή μαζί 29 άλλους Λάκωνες της πολυμετοχικής εταιρείας «Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.», που έχει ως σκοπό την αειφόρο διαχείριση των απορριμμάτων των πολιτών, αναπτύσσοντας καινοτόμες επιχειρησιακές δράσεις και παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας.
Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο, ειδικά σε περιόδους κρίσης, που δείχνει ότι οι τοπικές κοινότητες μπορούν: α) να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ορίζοντας 2020», β) να «καινοτομήσουν» όχι αποκλειστικά σε όρους τεχνολογικούς αλλά κυρίως σε όρους αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων και γ) να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.
Συζητήθηκαν οι περιπτώσεις:
- του Δήμου Τρίπολης, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για την δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο θα προκύψει μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης. Η δουλειά που γίνεται είναι πρωτότυπη, γιατί αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα όπου η τοπική κοινωνία εμπλέκεται με έναν καινοτόμο τρόπο, ενεργά στην διαδικασία του σχεδιασμού ενός Ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Δήμο υλοποίησε πρόγραμμα ενδυνάμωσης των στελεχών των συμμετεχόντων φορέων, διαχέοντας την απαραίτητη πληροφόρηση και την μεθοδολογία του σχεδιασμού προγραμμάτων. Ο σχεδιασμός γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους και αφορά και δεν εξαντλείται σε έναν μικρό κύκλο από ειδήμονες, συμβούλους και ειδικούς, οι οποίοι συχνά δεν ζουν στον τόπο για τον οποίο σχεδιάζουν. Εδώ αξιοποιείται το δυναμικό, η γνώση, η εμπειρία και η συλλογική ευφυΐα του τόπου. Οι ίδιοι οι φορείς της πόλης καλούνται να οραματιστούν πως θέλουν τον τόπο τους, ποιες θα πρέπει να είναι οι αξίες που θα στηρίζουν το όραμα αυτό, ποιοι οι στόχοι και ο δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί.
- της «Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε.», που ιδρύθηκε από τριάντα Λάκωνες επιχειρηματίες, προϊόν της αγάπης τους για τον τόπο τους και της ευαισθησίας τους για το περιβάλλον, με εστίαση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, μέσω της ανακύκλωσης. Η εταιρεία είναι η πρώτη με κοινωνική βάση, αφού στην φάση υλοποίησης του προγράμματός της ενεργοποίησε την πρόθεση των Λακώνων να συμμετέχουν ως μέτοχοι στο εγχείρημα που ανήκει σε όλους και φροντίζει για το καλό όλων. Σήμερα, ο αριθμός των μετόχων έχει ξεπεράσει τους εννιακόσιους.
Την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε εδώ, εδώ και εδώ.
#iDRadio
Οι μουσικές που ακούστηκαν:
——————————————
Muse – Feeling Good 0:00
Moby – We Are All Made of Stars 6:04
Michael Jackson – Man In The Mirror 9:38
Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Τα λόγια και τα χρόνια 1:13:06
Διονύσης Σαββόπουλος – Ας κρατήσουν οι χοροί 2:29:21