Ο Ρατσισμός στη Λογοτεχνία #ad_ hoc με τον Α. Τσαγκαρογιάννη στο iD Radio

Κ. Valetas_EditedΤην Παρασκευή 30.1.2015, ο Αριστοτέλης Τσαγκαρογιάννης, μαζί με την Ντόρα Βακιρτζή, φιλοξένησαν στο στούντιο του ID Radio, τον συγγραφέα Κώστα Βαλέτα, με αφορμή το ομότιτλο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το PEN CLUB ΕΛΛΑΣ στη Λέσβο, τον περασμένο Οκτώβρη, σε μια ad hoc συζήτηση για το ρατσισμό και τη λογοτεχνία, το συγγραφικό του έργο και άλλα πολλά.

Ο Κώστας Βαλέτας γεννήθηκε στη Λέσβο το 1939. Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και συγκριτική λογοτεχνία, συνταγματικό δίκαιο και κοινωνιολογία. Εργάστηκε ως διορθωτής, δικηγόρος, δημοσιογράφος, διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Τιμήθηκε με κρατικό βραβείο διηγήματος για το έργο του «Σινικό Τείχος». Εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εξέδωσε τα περιοδικά «Στοχασμός» και «Αίμος», διευθύνει τα «Αιολικά Γράμματα» και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων.

Το έργο του μεταφράστηκε σε είκοσι ξένες γλώσσες και τιμήθηκε με διεθνή βραβεία στη Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μάλτα. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας.

Πήρε μέρος σε εκατό περίπου διεθνή συνέδρια αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα και προσκλήθηκε να μιλήσει σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει πενήντα πέντε βιβλία πεζογραφίας, κριτικής, δοκιμίου, θέατρο, ανθολογίες και μεταφράσεις.

“O φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός, με το ταξίδι.”
Miguel de Unamuno

Την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε εδώ και εδώ.

‪#‎iDRadio‬

Οι μουσικές που ακούστηκαν:

Louis Armstrong his All Stars – Black and Blue (What Did I Do to Be So) 0:00
Marvin Gaye – What’s Going On 20:20
Michael Jackson – Man in the Mirror 53:36
Λένα Πλάτωνος – Εμιγκρέδες της Ρουμανίας 1:33:58
Billie Holiday – Strange Fruit 1:58:25

Racism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *